УЧАСНИКИ ПРОЕКТУ ЖАНА МОНЕ ERASMUS+ ПРИЙНЯЛИ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ "УКРАЇНА - ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ: ВІД ПАРТНЕРСТВА ДО АСОЦІАЦІЇ"

 

ДО 25-РІЧЧЯ ПІДПИСАННЯ УГОДИ ПРО ПАРТНЕРСТВО І СПІВРОБІТНИЦТВО МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС. 19-20 березня 2019 року відбулася масштабна науково-практична конференція "УКРАЇНА - ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ: ВІД ПАРТНЕРСТВА ДО АСОЦІАЦІЇ" (м.Львів, Львівський національний університет імені Івана Франка), на якій доценти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ксенія Чичуліна та Віталія Скриль презентували навчальний модуль програми Жана Моне Erasmus+ на тему: «Виклики енергоефективності: співпраця України з ЄС» (The challenges of energy efficiency: cooperation of Ukraine with the EU). Відкрита пленарна дискусія координаторів проектів програми ЄС Erasmus+ напряму ім. Жана Моне надала можливість сформувати нові вектори співпраці та виявити перспективи спільних ініціатив в цьому напрямку.

У конференції прийняли участь понад 70 вчених з майже 50 українських та закордонних академічних установ. Конференція є однією з ініціатив Української асоціації викладачів та дослідників Європейської інтеграції, які реалізуються за підтримки Програми ЄС Еразмус+ напряму ім. Жана Моне. Співорганізатором цього академічного заходу стали Українська асоціація міжнародного права та Національний офіс Еразмус+ в Україні. Конференція проводилась у співпраці з ініціативою «Європейський парламент – до кампусу» та за підтримки програми Львівської міської ради «Львів науковий».

Відкриваючи конференцію, з вітальним словом звернувся Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. Головним спікером заходу була Голова Української асоціації викладачів і дослідників європейської інтеграції Ірина Сікорська, яка закликала науковців, які спеціалізується на Європейських студіях, до подальшої активної співпраці.

Надалі в рамках пленарного засідання свої доповіді представили: декан факультету міжнародних відносин Львівського університету, Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор Маркіян Мальський, Віце-президент Української асоціації міжнародного права, президент Європейського комітету із запобігання катування, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню Ради Європи Микола Гнатовський, завідувач кафедри європейського права Львівського національного університету імені Івана Франка, координатор Західного центру Української асоціації міжнародного права Михайло Микієвич («Угода про партнерство і співробітництво як важливий етап інтеграції України до ЄС»); президент Групи Спінеллі, запрошений дослідник Європейської Ради зовнішньої політики (Брюссель, Бельгія), депутат Європейського Парламенту від Великої Британії у 1999-2014 рр. Ендрю Дафф («Future of Europe»); координатор з питань України в Інституті східноєвропейських досліджень Варшава (Польща), Посол Польщі в Україні 2005-2010 рр. Яцек Ключковський («Політика Польщі і український шлях до євроінтеграції: 1994–2019 рр.); президент Асоціації з Європейських студій в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, керівник кафедри ім. Жана Моне в Університеті Макао (Китай) Пауло Канелас де Кастро («Is there crisis of values in the European union?»); віце-президент Української асоціації міжнародного права, професор кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Буткевич («Колізії між зобов’язаннями за угодою про Асоціацію з ЄС та іншими міжнародними договорами України»).